Komunikat o błędzie

Notice: Undefined variable: curr w menu_set_active_trail() (linia 2413 z /autoinstalator/drupal/includes/menu.inc).

Odpowiedz VIII na zapytanie z dnia 05.03.2015

Białystok, 05-03-2015r.

 

Dotyczy przetargu nieograniczonego na realizację w ramach II etapu oś. Bacieczki VI budynku mieszkalnego wielorodzinnego nr 6 wraz z zagospodarowaniem terenu.

Nr ogłoszenia: 42560 - 2015

Ogłoszenie

W odpowiedzi na zapytania dotyczące przetargu nieograniczonego na Realizację w ramach II etapu oś. Bacieczki VI budynku mieszkalnego wielorodzinnego  nr 6 wraz z zagospodarowaniem terenu, Zamawiający odpowiada:

Pytanie 1. W pozycji 159 przedmiaru budowlanego okno O11 ujęte jest jako stolarka PCV, w zestawieniu stolarki okna O11 są nietypowe aluminiowe – proszę o wyjaśnienie.

Odpowiedź 1. W przedmiarze „Budynek 6 TBS przedmiar” należy dodać pozycję nr 345 KNR 0-19 1024-05 analiza indywidualna.

Opis: „Montaż okien aluminiowych o pow. Ponad 3m2- przeszklenie dwuszybowe barwione w masie na szaro, współczynnik przenikania ciepła dla całego wyrobu U=1,6W/m2, RAL 9007, W oknach mikrowentylacja w postaci systemowych nawiewników w ramach okiennych np. VENTALIS. Okucia wzmocnione, pakiet niskoemisyjny, z pustką wypełnioną argonem wsp. Us=1,1 W/m2

Przedmiar: O11 – 1,5*3,1*11=51,150m2

W poz. 159 należy przyjąć przedmiar w ilości 44,550m2.Pozycja nie obejmuje okien O11 które

Należy uwzględnić w poz. nr 345 zgodnie z opisem poniżej.

Pytanie 2. Zaprojektowane obmurowania licowe z bloczków Amer Blok wykonać z sylikatowej kształtki elewacyjnej łamanej impregnowanej w kolorze grafit np. 1FŁx1 – prosimy o zmianę przedmiaru

Odpowiedź 2. W przedmiarze „Budynek 6 TBS przedmiar” należy zmienić opis pozycji nr 267,292,325,326,341,342 na następujący: „Licowanie i murowanie ścian z sylikatowej kształtki elewacyjnej łamanej impregnowanej w kolorze grafit np. 1FŁx1 wraz z montażem i demontażem rusztowania i jego pracą.

Pytanie 3.Należy zastosować nawiewniki np. firmy „Aereco” EMM 707, po 4 sztuki na każde mieszkanie – prosimy o podanie ilości nawiewników.

Odpowiedź 3. W przedmiarze „Budynek 6 TBS przedmiar” należy dodać poz. Nr 346 analiza indywidualna. Montaż nawiewników okiennych np. EMM 707 w ilości 296 szt. Nawiewniki montowane w oknach o symbolach: 032j,033j,034s,035s,O10,0B7,0B8

Pytanie 4. Rezygnacja z wykonania płytek na balkonach – Prosimy o udzielenie odpowiedzi czy zgodnie z pozycją nr 227 przedmiaru należy wykonać cokoliki na balkonach

Odpowiedź 4. W przedmiarze „Budynek 6 TBS przedmiar” poz. Nr 227 należy przyjąć przedmiar 786,179mb. (Zamawiający rezygnuje z wykonania płytek i cokolików na balkonach)

Pytanie 5. Uwzględnić rozwiązanie strefy pożarowej budynku zgodnie z rysunkiem nr 63. Detal połączenia stref ppoż budynek 2 dokumentacja zamienna i uzupełniająca – Proszę o udzielenie odpowiedzi czy dotyczy to budynku nr 6 i czy zostało uwzględnione w przedmiarze.

Odpowiedź 5. Rysunek nr 63, Detal połączenia stref ppoż dotyczy budynku nr 6 – w dodatkowym opisie technicznym załącznik nr 10 do SIWZ omyłkowo wpisano budynek nr 2.

W przedmiarze „Budynek 6 TBS przedmiar” należy dodać poz. Nr 347 analiza indywidualna. „Docieplenie ścian płytami wełny mineralnej np. FASROCK gr. 15 cm metodą lekko mokrą, tynk silikonowy barwiony w masie wraz z montażem i demontażem rusztowania i jego pracą” Przedmiar: 117,455m2

Pytanie 6. Przedmiar Książnica poz. 31 Tapetowanie ścian fototapetą – prosimy o szczegół fototapety.

Odpowiedź 6. Nie należy wyceniać poz. 31 przedmiaru „KSIĄŻNICA2014PRZEDMIAR” – w poz. 31 wstawić przedmiar 0.

Pytanie 7. Projekt aranżacji wnętrz Książnica – Czy przedmiotem wyceny jest obudowa słupów sklejką brzozową, lada wykonana ze sklejki brzozowej rys. A08. Jeżeli tak to prosimy o uzupełnienie przedmiarów.

Odpowiedź 7. Obudowa słupów oraz lada ze sklejki brzozowej nie jest przedmiotem wyceny.

Pytanie 8. Projekt aranżacji wnętrz Książnica – Czy przedmiotem wyceny są siedziska między regałami rys. A13. Jeżeli tak to prosimy o uzupełnienie przedmiarów.

Odpowiedź 8. Siedziska między regałami nie są przedmiotem wyceny.

Pytanie 9. Projekt aranżacji wnętrz Książnica – Czy przedmiotem wyceny są folia dekoracyjna matowa z nadrukiem na szkle rys. A09. oraz fotoboard rys. A10. Jeżeli tak to prosimy o uzupełnienie przedmiarów.

Odpowiedź 9. Folia dekoracyjna oraz fotoboard nie są przedmiotem wyceny.

Pytanie 10. Na klatkach schodowych i przed wiatrołapami plafony LED  z mikrofalowymi czujnikami ruchu i natężenia oświetlenia. Prosimy o zmianę pozycji przedmiaru oraz podanie parametrów tj. mocy.

Odpowiedź 10. W przedmiarze robót elektrycznych„Budynek 6 TBS przedmiar” należy zmienić opis pozycji nr 135 na następujący: „plafony LED  z mikrofalowymi czujnikami ruchu i natężenia oświetlenia – Plafon LED 9W, IP44, natomiast w poz. 148 przedmiar robót elektrycznych należy przyjąć obmiar 0 szt.

Pytanie 11. Ze względu na wyłączenie przez Zamawiającego infrastruktury technicznej prosimy o udzielenie odpowiedzi czy jest przedmiotem wyceny instalacja słaboprądowa w przedmiarach dotyczących Biura KTBS oraz Książnicy.

Odpowiedź 11. Wyłączenie o którym mowa w dodatkowym opisie technicznym pkt. 16 załącznik nr 10 do SIWZ dotyczy tylko przedmiaru „Przedmiar instal. Słaboprądowe aktual. TBSVIbudynek6”. Należy wycenić przedmiary instalacji słaboprądowych w lokalach Biuro KTBS i Książnica.

Pytanie 12. Prosimy o udzielenie odpowiedzi czy jest przedmiotem wyceny System sygnalizacji włamania i napadu SSWiN biuro KTBS?

Odpowiedź 12. Należy wycenić System sygnalizacji włamania i napadu SSWiN biuro KTBS.

Pytanie 13. Prosimy o wyszczególnienie pozycji z przedmiaru instalacji c.o. – budynek nr 6, które będą wykonane przez MPEC Białystok, a których nie należy ujmować w celu rzetelnej wyceny. Część rurociągów poziomych i pionowych, izolacji tych rurociągów, zaworów wykonana będzie przez MPEC Białystok, więc nie powinna być ujmowana w ofercie.

Odpowiedź 13. Zamawiający uwzględnił powyższe zamieszczając zmienny przedmiar instalacji c.o. budynku nr 6

Pytanie 14. Czy pozycja nr 109 i 110 z kosztorysu instalacji centralnego ogrzewania – budynek nr 6 nie powinna być wyłączona z oferty. Część ta wykonywana jest przez MPEC Białystok?

Odpowiedź 14 Zamawiający uwzględnił powyższe zamieszczając zmienny przedmiar instalacji c.o. budynku nr 6